گزارش نشست سیاستی ملاحظاتی دربارهی آییننامهنگاری پوشش(dress code)
نشست سیاستی ملاحظاتی دربارهی آییننامهنگاری پوشش(dress code) با همت پژوهشکده سیاستپژوهی و مطالعات راهبردی حکمت و با همکاری خانه اندیشهورزان در روز سهشنبه مورخ 6 آذر ماه 1403 برگزار شد.
در این نشست سجاد هجری(مدیر گروه فرهنگی و اجتماعی پژوهشکده سیاستپژوهی و مطالعات راهبردی حکمت) به ارائه سخنرانی پرداختند که خلاصه آن به شرح ذیل میباشد:
هرچند در برخی کشورها امکان قانونی (حدی از) «برهنگی» (حق برهنگی یا برهنگی قانونی) هست؛ اما آن بطور متعارف و وسیع رخ نمیدهد؛ زیرا «درسکد» دو گونهی ۱. نوشته و ۲. نانوشته دارد که با قانون و رویه قیاسپذیر است و دومی نیرومندتر و چیره بر نخستین است و پیامد تحسینوتقبیح گروهمرجعهای مقتدر اجتماعیست.باید پرسید: نگاشتن درسکد آیا وضع پوشش را بهبود میبخشد!؟ در پاسخ باید گفت که آنچه دربارهی درسکد نگاشته مهم است، «ضمانت اجرا»ست که منوط ب«اجراپذیری»ست. بیگمان، اقناع ذینفعان ضروریست (مشروعیتبخشی بدان) و بهترین زمینهی این اقناع، «مشارکتدهی» آنها در تدوین درسکد است و آشکارا، نوشتن درسکد مبتنیبر ۱. اقتضائات موضوعی-موضعی و ۲. شرایط فرهنگی-اعتقادی قیاسیست؛ ولی رعایت «هنجار» پوشش در آن موضوع و موضع در تدوینش ضروریست که با استقرا[ء] بدست میآید و میتوان گفت که درسکد بنحوی با حکواصلاح این هنجار تدوین میشود!در پایان، باید دانست که تدوین و «ابلاغ» (بلکه «تبیین») درسکد مستلزم «اتمام حجت» و شرط لازم هرگونه مواجههی نرم یا سخت مناسب با افراد در موضوع پوشش (سالم مناسب موجه) است.