گزارش نشست سیاستی بررسی تطفیف، ربا و تواکل در شبکه معنایی فرهنگ کار
نشست سیاستی بررسی تطفیف، ربا و تواکل در شبکه معنایی فرهنگ کار با همت پژوهشکده سیاستپژوهی و مطالعات راهبردی حکمت و با همکاری خانه اندیشهورزان در روز سهشنبه مورخ 8 آبان ماه 1403 برگزار شد.
در این نشست سجاد هجری(مدیر گروه فرهنگی و اجتماعی پژوهشکده سیاستپژوهی و مطالعات راهبردی حکمت) به ارائه سخنرانی پرداختند که خلاصه آن به شرح ذیل میباشد:
جامعهی ما دچار بیکاری (بویژه neetها!) و از آن بدتر بیکاری پنهان است که بسیاری از آسیبهای اجتماعی کشور پیامد آن است.«تطفیف» (ویل للمطففین) که کمکاری/کمفروشی/کمگذاریست، «ربا» که شرط «زیادة» و بتعبیری، سودی بیکاروتلاش و بادآورده است، «تواکل» (دربرابر «توکل»، «توکیل» و «تواصی») که فرافکنی «مسئولیت» است (بحران مسئولیت)، در شبکهی معنایی «فرهنگ کار»اند.در هرجا که ۱. نارضایی باشد و ۲. امکان اعتراض فعالانه نباشد، «اعتراض منفعلانه» در قالب تعلل، تسویف، تطفیف و … رخ میدهد که ویرانگر کار و فرهنگ کارست. نیز انتظار/توقع بیشازحد ناشی از وعدههای پرشمار نابجا، تضاد تاریخی دولت-ملت، دولت جدید متجدد، قیاسهای معالفارق ناقص و از همه مهمتر «فساد» و «تبعیض» در هر جایی فرهنگ کار را دچار چالش میکند و هرکجا نظام عادلانهی «مجازات» (کیفر-پاداش) نداشته باشد، فرهنگ کارش نابود میشود.